Meillekö parson?

juostaan

Parson on noussut suosituksi roduksi kätevän kokonsa ja suloisen ulkomuotonsa takia. Pelkästään ulkomuodon perusteella koiraa ei kuitenkaan voi valita, vaan ensisijaisesti pitää miettiä millaista luonnetta koiraltaan haluaa, millaiseen käyttöön koiran on hankkimassa ja paljonko resursseja on käytettävissä esim. koiran kouluttamiseen ja aktivointiin.

Parson ei missään nimessä ole maailman vaikein koirarotu, eikä sen omistaminen vaadi yli-ihmisen ominaisuuksia. Rodun perusominaisuudet pitää kuitenkin sisäistää, ennen kuin valitsee sen omaksi rodukseen.

juostaan3

Ihan kuten jokaisessa rodussa, myös parsoneissa välillä kuulee ns. ongelmatapauksista. Varsinaisia ongelmakoiria ei kuitenkaan juuri ole tullut vastaan, vaan yleensä syytä pitää etsiä hihnan toisesta päästä. Kukaan ei tietenkään ehdoin tahdoin halua itselleen ongelmakoiraa rakentaa, vaan kyse on yleensä tietämättömyydestä ja lepsuilusta koiran kasvattamisessa. Joskus myös käy niin, että koiran ja omistajan kemiat eivät vain kohtaa. 

Suurin osa koirista (oli rotu mikä hyvänsä) alkaa muodostamaan ongelmakäyttäytymistä, mikäli sillä ei ole tarpeeksi tekemistä. Pahin virhe mitä parsonin kanssa voi tehdä, on kuitenkin se, että antaa sille periksi, eikä pidä sillä riittäviä rajoja. Mitä enemmän koiralle antaa periksi, sitä enemmän se alkaa etuisuuksia itselleen vaatia. Lopulta tilanne voi olla sellainen, että koira ei anna ihmisten tulla enää sohvalle, se ei anna leikata kynsiään, se ei anna kenenkään kääntää kylkeä sängyssä, se ei anna kenenkään liikkua yöllä talossa jne. Tuollainen tilanne ei ole mukava ihmisten - eikä koirankaan - kannalta. Koiran tehtävänä ei ole olla vallassa ja tehdä päätöksiä, se on omistajien tehtävä.

tiri4

Koiraa voi lelliä, mutta hyvä suhde omistajan ja koiran välillä muodostetaan kuitenkin muuten kuin herkkuja syöttämällä ja sohvalta sille paikan varaamalla. Riittävästi rajoja, riittävästi rakkautta pätee hyvin niin lapsien kuin koirienkin kanssa.

Parsoneissa on erilaisia yksilöitä - osa hyvinkin helppoja, osa hieman haastavampia luonteeltaan. Pääsääntöisesti parsonit ovat kuitenkin vallan ihania koiria luonteeltaan.

Parsonin rotumääritelmän löydät rotuyhdistyksen sivuilta. Sivuilta löydät myös paljon muuta parsonasiaa.

 

Kenelle parson sopii?

Tavalliseen perheeseen/tavalliselle ihmiselle, joka viettää mahdollisesti aktiivista elämää esim. mökkeillen, luonnossa liikkuen ja harrastusten parissa, ja ottaa koiran osaksi elämäänsä. Ei tarvitse olla aktiivinen koiraharrastaja eikä himoliikkuja. Oli rotu mikä hyvänsä, se on kuitenkin syytä tiedostaa, että jos yöt nukutaan ja päivät käydään töissä, niin iltaisin ei ilman koiraa enää kauheasti liikuta. Koira tarvitsee laumaansa, eikä sitä ole luotu elämään yksin. Sen takia edes osa päivästä on syytä pitää sellaisena, että koira voi olla mukana päivän tekemisissä.

Parson sopii ihmiselle, joka osaa olla johdonmukainen, oikeudenmukainen eikä lepsuile liikaa.

 

Sopiiko parson lapsiperheeseen?

Parsoneita on paljon lapsiperheissä, ja se sopii niihin aivan samalla tavalla kuin muutkin koirarodut. Perheen vanhempien tehtävänä on huolehtia, että niin koira kuin lapset tietävät oikeutensa ja velvollisuutensa.

vp lunalapsi koira2

Monesti ihmiset ovat huolissaan esimerkiksi siitä, miten totuttaa koira perheen uuteen tulokkaaseen. Meillä on käynyt kylässä hyvinkin pieniä vauvoja, ja vaikka koiramme eivät ole vauvoihin tai pieniin lapsiin sen enempää tottuneita, ei niillä ole ollut ongelmia suhtautua itkeviinkään vauvoihin. Koiran mielipidettähän ei uutta perheenjäsentä kohtaan kysellä, vaan enemmän kyse on ilmoitusluontoisesta asiasta ("Meidän perheessä on nyt tällainen. Piste."). Toki vanhempien pitää olla aina asioista tilanteen tasalla, mutta tavallisen koiran kanssa esim. vauvan kotiintulossa ei pitäisi olla ongelmia.

 

Tarvitseeko parson paljon liikuntaa?

Lähes kaikki koirarodut tarvitsevat liikuntaa. Parson on aktiivinen rotu, joka liikkuu mielellään. Se ei kuitenkaan yleensä hypi seinille, vaikka liikunta tilapäisesti jäisi vähemmälle. Liikunnanpuutetta voi korvata muunlaisella aktiviteetilla: erilaisilla harrastuksilla tai ihan vain kotona tehtävillä peleillä ja leikeillä (esim. makupalojen etsintää, temppujen treenaamista). Vaikka parson on aktiivinen, se tarvitsee myös lepoa - koko ajan ei tarvitse olla menossa. Normaalisti parsonit osaavat hyvin rentoutua silloin, kun aktiviteetteja ei ole tarjolla.

Tarkkaa määrää riittävästä liikunnasta on vaikea sanoa. Meillä käydään kerran päivässä kunnon pitkällä lenkillä, ja sen lisäksi ne pääsevät vapaasti pihalle ulkoilemaan useampia kertoja päivässä.

talvijuoksua

 

Tuleeko parson toimeen muiden koirien kanssa?lenkilla

Välillä kuulee puhuttavan, ettei kahta parsonia (varsinkaan samaa sukupuolta) voi pitää samassa taloudessa. Parsonit ovat kuitenkin alunperin metsästäneet ryhmissä, ja silloin niiden on pitänyt tulla toimeen muiden koirien kanssa.

Nykypäivänä monilla parsonharrastajilla on useampia koiria, jotka tulevat hyvin toimeen keskenään. Myös muiden rotujen edustajien kanssa parsonit tulevat pääsääntöisesti toimeen. Omistajalla on suuri vaikutus siihen, miten koira suhtautuu toisiin koiriin. Koiralta voi vaatia muiden koirien sietämistä, vaikkei se niitä rakastaisikaan. Hyvin pienellä ikäerolla ei kuitenkaan ainakaan kokemattomien koiranomistajien kannattaisi kahta koiraa ottaa.

Joskus voi käydä niin, että kahden samassa perheessä asuvan koiran kemiat eivät vain millään kohtaa. Ne voivat esimerkiksi molemmmat olla hyvin nopeasti syttyviä, ärsykkeisiin herkästi reagoivia ja pullisteluun taipuvaisia kavereita. Silloin rauhaisa rinnakkaiselo vaatii omistajalta hyvin johdonmukaisia toimia ja ennenkaikkea runsaasti kykyä ennakoida ja eliminoida mahdollisesti ongelmia tuottavat tilanteet ja asiat (lenkillelähtö, ahtaat tilat, ruoka, lelut jne.). Mikäli koirat pääsevät kerran ottamaan kunnolla yhteen, siitä voi aiheutua hankaluuksia jatkossakin. Koirien ei missään nimessä tule antaa itse selvittää välejään, vaan omistaja on se, kuka määrää miten taloudessa elellään. Koirat voivat leikkiä rajustikin, mutta oikeassa tappelussa voi oikeasti tulla pahoja vammoja.

Omistajan on myös pidettävä omiensa puolia esim. lenkeillä ja koirapuistoissa. Koiran pitää pystyä luottamaan siihen, että omistaja hallitsee tilanteet.

 

Entä muiden eläinten?

Parsoneita on paljon kodeissa, joissa on muita eläimiä: hevosia, kissoja, lintuja, jyrsijöitä... Meillä on ollut aiemmin kissoja ja hevosia, eikä ongelmia ollut. Parson on helppo totuttaa omaan laumaansa. Se kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka koira tulisikin omien kissojen kanssa hyvin toimeen, muiden kissojen suhteen sillä voi metsästysvietti herätä.

Parsonit ovat hyviä hiiri- ja rottakoiria, mutta siitä huolimatta löytyy sellaisiakin koteja, joissa rinnakkaiselo oman perheen jyrsijöiden kanssa sujuu.

lantti minni

 

Voiko parsonia pitää vapaana?

Parson on metsästyskoira, mutta se ei tarkoita sitä, että se lähtisi joka ikisen hajun perään. Parson ei ole ajava koira. Suurinta osaa parsoneista voi pitää vapaana, kunhan ne on peruskoulutettu luoksetulon ja esim. pysähdyskäskyjen suhteen. Ainakaan meillä koirilla ei ole myöskään tarvetta karata kotipihalta. Mikäli koiraa aikoo pitää vapaana, se pitää kuitenkin totuttaa siihen pennusta pitäen ja luoda luottamus omistajan ja koiran välille. Mikäli koira on kolme vuotta ulkoillut pelkästään hihnassa, ja sitten sen päästää metsän keskellä vapaaksi, voi hyvin olla että se käy tekemässä pienen lenkin vapauden huumasta nauttien.

 

Mikäli olet hankkimassa parsonia, kannattaa käydä tutustumassa koiriin esim. erilaisissa tapahtumissa. Parsonia ottaessa kannattaa myös huomioida, että useat ovat menettäneet niille sydämensä, ja sen jälkeen niitä onkin taloudessa pian yhden sijaan kaksi, kolme...

kaverukset2

lauma kerjalaisia